תכירו: בית הספר הדו לשוני בבאר שבע - עשור של חינוך לדו קיום
הם מתחילים את היום ב''סבאח על ח'יר'' ו''בוקר טוב'', לומדים להכין חנוכיה ולמסוק שמן זית וגדלים לתוך חינוך אחר: עמותת הגר בבאר שבע חוגגת עשור.
אפשר גם אחרת: בקרוב תחגוג עמותת הגר, המפעילה את בית הספר הדו-לשוני בבאר שבע, עשור לפעילותה. ילדי בית הספר, יהודים וערבים, לומדים בשתי השפות, בכיתות מעורבות, נחשפים אלה לתרבותם של אלה ובית הספר מעורב במגוון פעילויות בקהילה. זהו מיזם בו שותפים עיריית באר שבע, סוכנות הסיוע של ממשלת ארצות הברית USAID, משרד החינוך ויוזמת השלום של האיחוד האירופאי.
בבאר שבע מתגאים בחינוך הדו לשוני, אך לא נותנים לו להתרחב.
לבית הספר "דגניה" בבאר שבע הגיעו לפני כמה ימים 22 ספרי תנ"ך, מתנת העירייה לבוגרי כיתה ו'. "אני מבקש לברך אתכם מעומק הלב לרגל סיום הלימודים בבית הספר היסודי. יחד ניצור עתיד חדש, עתיד של תקווה", כתב לתלמידים ראש העיר, רוביק דנילוביץ', בעמוד הראשון של הספר. האחראית על החינוך בעירייה הוסיפה פסוק מהתנ"ך כדי לחזק את קביעתה ש"מערכת החינוך שואפת להוביל את תלמידיה למימוש הפוטנציאל הטמון בכל אחד ואחת". המחווה סטנדרטית והברכות צפויות, מה שיכול אולי להסביר את ההתעלמות מתשעת התלמידים הערבים הלומדים במסגרת...
להכיר את האחר כבר בגן הילדים
החזון החדש של משרד החינוך מזמין אותנו להיזכר במפעל החינוכי־קהילתי של זרם החינוך הדו־לשוני
בשבועות האחרונים השיק משרד החינוך תוכנית נושא תלת־שנתית - “האחר הוא אני”. באירוע ההשקה הסביר שר החינוך, שי פירון, ש”לא נוכל להסכים לגילויים של פירוד, הפרדה, גזענות או שנאת האחר”, והזמין את כלל תלמידי ישראל באשר הם לחתום על אמנה שמטרתה “לקדם את כינונה של חברת מופת... ולחבר את כל השותפים למעשה החינוכי”.
מהנגב יבוא השלום
בלב באר שבע קהילה מיוחדת של יהודים וערבים עושה הכל כדי להוכיח שהשלום מתחיל בתוכנו. שוחחנו עם שתי אימהות מובילות בקהילה על חינוך לדו קיום גם כשכולם מסביב מרימים גבה.
בשנים האחרונות הפערים בחברה הישראלית הולכים ומתרחבים, ותופסים מקום משמעותי יותר ויותר במרחב הציבורי. המאבק בין הגזענות והאלימות לבין הניסיון למצוא בכל זאת קצת שקט וניסיון לחיות פה בהרמוניה הפכו בשנים האחרונות לאחד הנושאים החברתיים הטעונים ביותר בארץ.
שלום כיתה א: היום נלמד על הרמדאן
"תה מתוק עם נענע ועוד סיפורים" הוא ספר שכולל אסופת סיפורים בעברית ובערבית לילדים שיזמו אנשי עמותת 'הגר' מבאר שבע במטרה לקרב את התלמידים למסורות היהודית והערבית. הספר כבר נלמד בכמה מוסדות חינוך והם מקווים שבתי ספר נוספים יאמצו אותו.
הספר עומד במרכז תוכנית העשרה דו־לשונית שפותחה בעמותת 'הגר' בשיתוף המחלקה לחינוך באוניברסיטת בן גוריון בנגב ובמימון האיחוד האירופי, ונלמד כבר שלוש שנים בבית הספר הדו־לשוני. חוץ מבית הספר הדו־לשוני, הספר נלמד בבתי הספר 'יחדיו' ו'נווה שלום' בבאר שבע. שני בתי ספר בדואים ברהט יתחילו ללמד את הספר החל בחודש מרץ, נוסף על בית ספר בלקיה.
מקדמים דו קיום יהודי-ערבי כבר בגן הילדים
בגן הגר בבאר שבע לומדים ילדים יהודים וערבים זה לצד זה בשתי השפות. בגן מנסים לחנך את הילדים להיות בוגרים חושבים, יצירתיים, בעלי ביטחון עצמי ואחריות מוסרית וחברתית.
בצל החדשות, עדיין פועלים למען דו קיום. בגן הגר, הגן הדו לשוני והרב תרבותי בבאר שבע, מציעים להורים בנגב מסגרת חינוכית שמאמינה בדו קיום וחינוך דו לשוני. התפיסה החינוכית של הגן מבוססת על הרצון לפתח השכלה מתקדמת ואיכותית, בסביבה חמה ותומכת בה יוכלו כל ילד וילדה לפתח את זהותם ואת מגוון יכולותיהם.
קראו עוד...
איך כותבים "שלום כיתה א'" בערבית?
תלמידי בית הספר הדו לשוני "דגניה" קיבלו לאחרונה תעודות הכתובות בעברית ובערבית. "המודל הדו לשוני מבוסס על תוכנית הליבה של משרד החינוך תוך סובלנות וקבלת האחר. זהו בית הספר הראשון בדרום שפועל בתוכנית זו" סיפר מנהל ביה"ס.
בטקס קבלת התעודות שנערך ביום חמישי שעבר בבית הספר "דגניה", קיבלו ילדי כיתות א' את תעודתם הראשונה. רק שהפעם מדובר על תעודה שכתובה בשתי השפות: גם בערבית וגם בעברית, כחלק מתוכנית דו לשונית שהוכנסה השנה לכותלי בית הספר.
במהלך הטקס הייתה פעילות משותפת של ההורים והילדים, והתלמידים שרו בשתי השפות.